Clonarea partitiei unde este windows-ul pe un ssd nou

Probleme legate de Hardware

Moderator: Suport Team

DavydMAC
Member

Clonarea partitiei unde este windows-ul pe un ssd nou

Tue Jul 02, 2019 11:47 pm

Salut,
Am un laptop Lenovo Legion Y520 si acesta a venit cu un hdd de 5400 rpm care e destul de incet dupa un timp.
Asa ca m-am decis sa imi iau un ssd M.2 pentru ca are slot special pentru el.
Pe hdd am 2 partitii, o partitie C: unde este windows-ul si D: unde sunt vreo 600 gb de date / jocuri.
As putea sa clonez windows-ul (partitia C + restul partitiilor de la windows care nu se vad in My Computer) pe acel ssd?
Si daca da ce program imi recomandati? Am citit pe net ca macrium reflet e ok pentru asa ceva + ca din cate am vazut pot selecta ce partitii nu vreau sa clonez.

Tin sa mentionez inca ceva, am mai avut un ssd care s a stricat si mi a pus windows ul un prieten pe legacy pe hdd, idee e ca eu cand am instalat windows-ul l am instalat cu modul EFI.
Este vreo problema daca e legacy?

Si inca ceva am intrat de curiozitate in bios si acolo la boot e selectat legacy dar mai jos sunt 2 chestii, prima chestie aratand EFI: Windows Boot Managwr si urmatoarea aratanad Legacy: Windows 10.
SAM
Global Moderator

Re: Clonarea partitiei unde este windows-ul pe un ssd nou

Wed Jul 03, 2019 9:29 am

Salut,

Nu recomand sub absolut nici o formă clonarea partițiilor sistemului de operare. Am făcut și eu asta unor clienți și, după maxim 1 săptămână, au raportat probleme legate de sistemul de operare (printre care și BSOD). Cel mai sigur și recomandat este să instalezi sistemul de operare folosind o imagine ISO.
Poți instala unitatea SSD în laptop, creezi o nouă partiție și transferi toate datele necesare în aceasta. Sau, poți instala sistemul de operare pe SSD și ulterior să accesezi partițiile de pe HDD.

Folosește modul UEFI, modul Legacy este mai vechi și încet. Ceea ce ai explicat tu nu pare să fie bine, motiv pentru care îți recomand să instalezi sistemul de operare normal.

Dacă, totuși, dorești să clonezi partițiile sistemului de operare, folosește Macrium Reflect. Și eu l-am folosit de fiecare dată, însă, așa cum am spus, mereu au apărut probleme.

Baftă!
"Dacă vrei să vezi zile mai bune,
Tu fii schimbare ce vrei s-o vezi în lume."
DavydMAC
Member

Wed Jul 03, 2019 10:38 am

Atunci pot sa instalez windows-ul direct pe ssd si doar sa sterg partitiile de la windows pe hdd si sa las doar D: acolo?
Gen dupa ce bag sticku si imi apare meniul de install la windows la partitii sa sterg tot zic din hdd mai putin D ul
SAM
Global Moderator

Wed Jul 03, 2019 10:44 am

Da. Însă, ai grijă atunci când ștergi partițiile. O să apară Disk 0 și Disk 1. Trebuie să verifici care din acestea este unitatea SSD și care este HDD.
De asemenea, sistemul de operare mai are și alte partiții asociate, pe lângă partiția C. Acestea trebuie și ele șterge.
DavydMAC
Member

Wed Jul 03, 2019 11:17 am

Da, stiu, HDD-ul are 1tb si ssd-ul 250 gb cred ca o sa fac diferenta :))
Si ar trebui sa fac un stick cu windows pe efi?
SAM
Global Moderator

Wed Jul 03, 2019 11:57 am

Folosește Media Creation Tool pentru a instala imaginea pe USB Stick. Înainte de a introduce USB Stick în port și a începe procesul de instalare, mergi în BIOS și setează UEFI mode.
DavydMAC
Member

Wed Jul 03, 2019 12:47 pm

Si de unde ar trebui sa sterg partitiile de la windows de pe hdd? In momentul in care imi da setup-ul de la windows sa-l instalez pe ssd sau sa folosesc ceva aplicatie dupa ce instalez windows-ul pe ssd?
Adica dupa logica mea ar fi mai ok sa le sterg din setup-ul de la windows desi nu stiu daca le pot sterge chiar pe toate mai putin D: , iar daca as instala mai intai windows-ul si gen as boota laptopul din ssd nu ar cauza problema ca am windows-ul si pe hdd?
SAM
Global Moderator

Wed Jul 03, 2019 1:16 pm

Partițiile sistemului de operare se șterg folosind imaginea ISO, adică din setup. De acolo poți șterge orice partiție, indiferent de natura ei.
Dacă pe HDD ai doar partițiile C și D, trebuie să ștergi toate în afară de D (dacă așa dorești). Prin urmare, trebuie ca la HDD să rămână partiția D și restul spațiu nealocat.
DavydMAC
Member

Wed Jul 03, 2019 1:26 pm

Si acel spatiu nealocat in cele din urma pot sa il adaug in D? si daca da cum?
SAM
Global Moderator

Wed Jul 03, 2019 1:42 pm

Spațiul nealocat îl poți formata după ce instalezi sistemul de operare. Cauți în Search: Disk Management sau Create and formate hard disk partition.
Nu cred că vei putea uni spațiul nealocat cu partiția D deoarece partiția C (pe care o vei șterge) se află, de obicei, înaintea partiției D. Partiția D o poți extinde doar dacă ai spațiu liber după.

Dacă vrei să unești partiția D cu spațiul nealocat (să extinzi), trebuie să muți toate datele din D într-un alt loc, să formatezi partiția D și să creezi o nouă partiție.

Return to “Hardware”